Napjainkban egyre több múzeum és galéria él a virtuális séta által kínált lehetőségekkel és teszi elérhető tárlatait digitális formában.

Köszönhetően a modern technológiának, erre ma már nem csak fotók és előre rögzített videók segítségével, hanem általunk irányítható, 3D virtuális séta formájában is lehetőség van.

De hogyan is néz ki egy ilyen virtuális kiállítás és miért érdemes a galériáknak és múzeumoknak létrehozniuk a sajátjukat? Tarts velem, mert most megmutatom, mik azok a lehetőségek és előnyök, amelyeket a virtuális kiállítások rejtenek magukban!

Sokat hallani arról, hogy az elmúlt évtizedekben egyre csökken a múzeumok és galériák látogatottsága.

Ezt sokan a kultúra iránti igény csökkenésével, mások pedig az internet egyre nagyobb térnyerésével magyarázzák.

Véleményem szerint sokkal inkább az utóbbi indoklás a helyes, hiszen ma már otthonunk kényelméből szinte bármilyen információt néhány kattintással elérhetünk.

Az okoseszközök forradalmának és a modern technikáknak köszönhetően egyre inkább jellemző az interaktivitás is, amelynek segítségével az online térben ma már nem csak egyoldalúan tájékozódhatunk, de valóságos élményekre is szert tehetünk.

Gondoljunk csak a valóságot imitáló, virtuális chat-szobákra, melyekben úgy kommunikálhatunk a világ túlfelén élő emberekkel, mintha csak egy és ugyanazon szobában tartózkodnánk.

A virtuális kiállítás ezt a lehetőséget használják ki abból a célból, hogy közelebb hozzák a felhasználókhoz a kultúrát, és akár néhány kattintással egy múzeumban vagy kiállítóteremben találják magukat.

Lehetővé teszik, hogy egy adott gyűjteményt bárki, bármikor megtekinthessen, egy érdekes tárlatot a nap 24 órájában, az otthon kényelméből böngészhessen át.

Ennek köszönhetően pedig a virtuális kiállítás a szórakoztatás mellet elősegítik a kultúra demokratizálódását, a műtárgyakkal kapcsolatos ismeretek széles körben való elérhetőségét.

Interaktivitással és háttéranyagokkal az emlékezetes élményért

A teljes körbejárhatóság mellett a virtuális kiállítás legnagyobb előnye, hogy a megtekinthető tárlat interaktív. Rengeteg extra háttér információt kaphatunk a kiállítási tárgyakkal kapcsolatban, mind írott szöveg, mind hanganyag vagy épp kiegészítő videós anyag formájában.

A videós anyagok növelik az élményt a virtuális kiállítás bejárása során.

Egyre népszerűbbek a virtuális kiállítások

Az elmúlt időszak felmérései azt mutatják, hogy a virtuális kiállításoknak köszönhetően az olyan, nagy múzeumok honlapjainak is, mint a British Museum vagy az Art Basel ugrásszerűen megnövekedett a látogatottsága.

Ez részben persze a jelenlegi járványhelyzet okozta lezárásoknak és korlátozásoknak is köszönhető, azonban tagadhatatlan, hogy digitalizálás egyre fontosabb szerepet tölt be jelen korunk társadalmában, a virtuális tárlatok pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tudáshoz és a kultúrához bárki, bármikor, bárhonnan hozzáférhessen.

És habár a műtárgyak személyes megtekintése továbbra is más jellegű élményt kínál, a virtuális kiállítás hangulata mégis hasonló ahhoz, mintha egy valóságos tárlatvezetésen vennénk részt.

Kiváló példa erre az Afrikáért Alapítvány megbízásából készült 3D virtuális kiállítás, amelyek során rengeteg érdekes dolgot tudhattok meg többek közt a humanitárius szervezet céljairól és mindennapos munkájáról.

Kiváncsi vagy rá, hogyan készül egy 3D Virtuális Séta? Ebben a videóban megtudhatod!

Ha pedig Te is szeretnél saját virtuális sétát, nincs más dolgod, mint bizalommal hozzám fordulnod, és érdeklődnöd a személyre szabott lehetőségeket illetően.

Kérdésed van? Szeretnél Te is 3D virtuális sétát?

Kérd INGYENES telefonos tanácsadásunkat!

Hamarosan visszahívunk!

Mi fog történni?

Lengyel Balázs (ügyvezetőnk) fog nálad jelentkezni, hogy időpontot egyeztessen egy online konzultációra, de akár telefonon keresztül is megtalálhatjátok a számotokra megfelelő megoldást.

Lengyel Balázs - 3dingatlan.com

Lengyel Balázs

ügyvezető