Lakás eladás virtuális bemutatással

Lakás eladás virtuális bemutatással

A lakás eladás mindig macerás dolog. Kezdve onnan, hogy jó lakásfotókat kell készíteni, megfelelő világítással, az ideális fényviszonyok mellett, hiszen célszerű, ha a lakás a legjobb arcát mutatja.

A jó lakásfotó szerepe óriási, hiszen ez az a pont, ahol a legjobban fel tudja hívni magára a figyelmet a lakás az ingatlanos weboldalakon végeérhetetlenül sorjázó kínálatban.

Milyen a jó lakásfotó?

  • jól világított, mert a sötét kép rossz hangulatot kelt
  • színhelyes, hiszen pl. előfordulhat, hogy egy frissen felújított lakás falainak és padlójának színét pontosan szeretné látni a vevő
  • méretarányos képzetet kelt, nem kicsinyít le és nem nagyít fel túlságosan

Mindezt megvalósítani nem könnyű, hiszen a fényképezőgép objektívjével kell visszaadni azt a térérzetet, amit az emberi szem lát – és köztudottan nagyobb teret érzékelünk a periférikus látással, mint amennyit fókuszáltan látunk.

Tízből 6 ember nem tudja felmérni, mennyire nagyok a szobák egy adott lakásban, ha az ingatlan portálok hirdetéseit nézik. 49% nem tudja megítélni, mennyire világos a lakás. 10-ből 1 ember panaszkodott, hogy nem látja, milyen színűek a falak. (Forrás: Matterport)

A 3D technika hatalmas, minőségi lépést tesz lehetővé. Az épület belsejét úgy tudja megmutatni, mintha benne állnánk. Már egy képernyőn is vissza tudja adni a tér reális érzetét, de VR szemüveggel nézve a térbeli élmény tökéletessé tehető.

Hogyan készül a 3D felvétel?

A speciális 3D kamerát a lakásban több pontban elhelyezve készítek 3D panorámafelvételeket. Ezen képeket összefűzve lehet lépésről-lépésre sétálni, körülnézni a lakásban. Természetesen lehetőség van arra is, hogy lépcsőzzünk. 🙂

Milyen előkészület szükséges a lakás 3D fotózásához?

Első körben minden olyan napi használati tárgyat el kell pakolni ami zavaró lehet a képen. Használt tányérok a mosogatóban, ruhák, kábelek, iratok. Azért nem kell steril rend, (hacsak nem az a kifejezett igény) hiszen az ingatlant használatban szeretnénk bemutatni. Minden dekorfény, lámpa legyen felkapcsolva, ahol kiégett az izzó, azt cseréljük.

Egy hotelnél vagy apartmannál mutatós lehet egy bekészített reggeli, vagy ebéd hangulata is. A designba illő vágott virág mindig jó ötlet. Figyelni kell még arra, hogy a dekorpárnák – ágytakarók szépen legyenek elhelyezve, a cipők a szekrényben legyenek.

Mikorra lesz kész a virtuális anyag?

 Egy átlagos méretű lakás (kb 65nm) befotózása cca másfél órát vesz igénybe. Ezután 48 órán belül elkészítjük a 3d virtuális sétához szükséges linket, ami egy évig áll rendelkezésre, ami később meghosszabbítható.

Mennyibe kerül egy átlagos lakás 3D virtuális fotózása?

Egy átlagos méretű lakás (kb 65nm) virtuális sétájának az elkészítése 44.900 Ft.

Kellenek-e különleges fények?

Nincs szükség plusz fényforrásra. A kameránk igen nagy érzékenységű professzionális lencsékkel és szenzorokkal van felszerelve. Természetesen teljesen sötétben nem tudunk dolgozni, de a lakás-ingatlan alap megvilágítása a szinte minden esetben elegendő. Amennyiben van dekorfény, állólámpa, asztali lámpa azt minden esetben kapcsoljuk fel, ezzel is növelve a teret. Nagyon erős napsütés esetén, amennyiben van a redőnyökkel lehet kicsit csökkenteni a beeső fényt, vagy sima áttetsző függöny behúzásával. A túl nagy fényerőkülönbség megzavarhatja az infravörös szenzorokat amivel a kamera letapogatja a belső textúrákat.

Miért segít a 3D virtuális séta a lakás vagy ház eladásában?

Nos, a helyzet az, hogy a lakást, amit megvenni szándékozunk, több embernek is szeretnénk megmutatni, ez azonban élőben nem lehetséges, hiszen technikailag képtelenség megoldani, hogy a családtagok, barátok is megnézzék a kiszemelt lakást.

Egy felmérés szerint az emberek fele szeretné megmutatni barátainak vagy családjának a lehetséges új otthonát, mielőtt meghozza a végső döntést, és 97%-uk bevonja a többieket a döntési folyamatba. (Matterport)

A 3D virtuális túra lehetővé teszi a barátok és a család számára, hogy megnézzék az ingatlant, és értékes visszajelzést adjanak akkor, amikor az számukra is megfelelő, anélkül, hogy lakásukból vagy irodájukból ki kéne mozdulniuk – így lényegesen egyszerűsödik az eladási folyamat.

 

Kép forrása: Matterport

 

Bemutatkozás

3D fotózással foglalkozom, több mint 10 év rendezvény- és esküvői fotózás után (és mellett). Szakmai gyakorlatom sokat segít abban, hogy a Matterport 3D technológiáját használva a lakást, házat, éttermet, cukrászdát, fitness termet a legjobb minőségben mutassam be.

Kérdéseivel, megrendelésével keressen bátran!

Lengyel Balázs, fotós